Vanwege het Coronavirus heeft het kabinet diverse noodmaatregelen genomen. Zo zijn er mogelijkheden om 3 maanden uitstel van betaling te krijgen voor diverse belastingen. In dit artikel benoemen wij de voorwaarden en op welke wijze het uitstel aangevraagd kan worden. Uiteraard kunnen wij je daarbij helpen.
Welke belastingsoorten
Het uitstel geldt voor de volgende belangrijkste belastingsoorten:
- Inkomstenbelasting
- Vennootschapsbelasting
- Loonbelasting
- Omzetbelasting (btw)
- Inkomensafhankelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet
Daarnaast geldt het uitstel nog voor andere belastingen zoals accijns, assurantiebelasting et cetera. Voor dividendbelasting is geen soepel uitstelbeleid. Het kabinet roept ondernemers juist op om zoveel mogelijk kapitaal in de vennootschap te laten om tegenslagen op te kunnen vangen.
Wanneer vraag ik uitstel aan
Als je als ondernemer door de coronacrisis in de financiële (betalings)problemen verwacht te komen, dan kun je een beroep doen op uitstel van betaling van belastingschulden. Het moet dan gaan om belastingschulden die bekend zijn bij de fiscus.
Voor het doen van aangifte omzetbelasting bijvoorbeeld wordt geen uitstel gegeven. Wel voor de betaling die daaruit voortvloeit. In beginsel moet er dan wel een belastingaanslag zijn. Voor de omzetbelasting zal een naheffingsaanslag worden opgelegd als je deze niet tijdig betaalt. Voor deze naheffingsaanslag geldt dan een mogelijkheid uitstel van betaling te vragen.
In principe dient een ondernemer per belastingsoort aan te geven dat hij uitstel van betaling wil. Voor de hierboven genoemde vijf belangrijkste belastingsoorten (IB, Vpb, LB, OB en Bijdrage ZVW) geldt dat er tegelijk uitstel van betaling kan worden gevraagd. Mocht de ondernemer dan toch bijvoorbeeld de loonbelasting wel willen betalen en de omzetbelasting nog niet, dan kan hij die betaling alsnog doen.
Hoe vraag ik uitstel aan
Er is een mogelijkheid om schriftelijk uitstel aan te vragen. Het verzoek kan dan worden opgestuurd naar:
Belastingdienst, Postbus 100, 6400 AC Heerlen
Voor verzoeken voor maximaal de eerste drie maanden is het ook mogelijk online een verzoek om uitstel van betaling in te dienen. Op de website van de belastingdienst kun je inloggen met digi-d en daar je aanvraag doen. Let op, dit kan dus pas als je nú een aanslag open hebt staan die betaald moet worden. Hieronder staat de link naar de website van de belastingdienst.
Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling
Het uitstel van drie maanden gaat in op de datum van het verzoek. Laat het ons even weten als je wilt dat wij het verzoek doen. Wij staan voor je klaar!
Belastinguitstel
Na het indienen van het verzoek om uitstel worden alle invorderingsmaatregelen gestopt. Het geldt ook voor belastingaanslagen van voorgaande jaren die nu nog openstaan. Er wordt niet inhoudelijk getoetst op dit moment, er is direct uitstel van betaling.
Het verzoek hoef je niet voor iedere aanslag opnieuw te doen. Het uitstel is van toepassing op de aanslagen die al opgelegd zijn en die de komende drie maanden zullen worden opgelegd.
Ontvangstbevestiging
De belastingdienst stuurt na ontvangst een schriftelijke ontvangstbevestiging toe.
Boete te laat betalen
De belastingdienst zal de komende maanden automatisch verzuimboetes terugdraaien als ze opgelegd zijn of zij zullen deze uit zichzelf niet opleggen. Hiervoor hoeft geen afzonderlijk bezwaarschrift ingediend te worden.
Langer dan drie maanden uitstel
Als er behoefte is aan een langere periode van uitstel dan drie maanden, dan dient het verzoek schriftelijk te worden gedaan. Het gebruik van de online module op de website van de belastingdienst is dan niet mogelijk. In het verzoek dient de ondernemer te onderbouwen welke impact de Coronacrisis op zijn onderneming heeft. Hij dient dan bijvoorbeeld zijn terugval in reserveringen, bestellingen en/of omzet aan te tonen. Bijvoorbeeld door deze te vergelijken met dezelfde periode een jaar eerder, of de maanden vóór de crisis.
Als de totale belastingschuld waarvoor uitstel wordt gevraagd beneden de € 20.000 blijft, dan is het schriftelijke verzoek voldoende.
Indien de totale belastingschuld hoger is dan € 20.000, dan dient er een derde-deskundige te zijn die moet verklaren dat de financiële problemen door de Coronacrisis worden veroorzaakt. Als derde-deskundige worden gezien; de eigen belastingadviseur of accountant of een externe financier of consultant bijvoorbeeld. Het mag niet iemand zijn die zelf in de onderneming werkzaam is.
Voor meer informatie over deze onderwerpen kun je contact opnemen met onze adviseurs. Neem contact met ons op via het contactformulier of rechtstreeks met onze adviseurs Sebastiaan Hasselman (sebastiaan@reliever.nl) of Julian Langkemper (julian@reliever.nl).
Bron: brief kabinet noodpakket economie en banen 17-3-2020 en www.belastingdienst.nl
Comments are closed.