Wil jij als werkgever je werknemers stimuleren om meer te bewegen en duurzaam te reizen? Dan is de regeling voor een ‘fiets van de zaak’ een interessante optie. Ook als zelfstandige ondernemer kun je gebruik maken van deze regeling.
Hoe werkt de regeling Fiets van de zaak?
Met de regeling voor een ‘fiets van de zaak’ kun je als werkgever een fiets ter beschikking stellen aan je werknemers voor woon-werkverkeer. Dit kan zowel een gewone fiets als een elektrische fiets of speedpedelec zijn.
De werknemer hoeft de fiets niet zelf te kopen, maar mag deze wel onbeperkt privé gebruiken voor bijvoorbeeld een boodschap of recreatieve fietstocht.
Per 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’ veranderd, waardoor het voor werkgevers makkelijker is geworden om werknemers een ‘fiets van de zaak’ aan te bieden.
Wat zijn de kosten?
Als werkgever betaal jij de fiets en vaak ook de kosten voor reparatie en onderhoud. De werknemer krijgt te maken met een bijtelling bij het salaris, omdat hij of zij deze fiets ook privé mag gebruiken.
BTW terugvragen over de aanschaf?
De werkgever mag de btw over de ter beschikking gestelde fiets terugvragen tot maximaal € 130. Er gelden wel aanvullende voorwaarden. De laatste 2 jaar mag voor deze werknemer geen fiets gekocht of geleaset zijn. Daarnaast mag er voor niet meer dan 50% van de reisdagen een andere vergoeding voor woon-werkverkeer betaald worden.
Hoe werkt de bijtelling?
De hoogte van deze bijtelling is 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets en eventuele accessoires (inclusief btw) per jaar. Het bedrag van de bijtelling wordt bij het salaris opgeteld, waarover de werknemer vervolgens maandelijks belasting betaalt.
Eigen bijdrage
Je kunt als werkgever aan een werknemer voorstellen om een eigen bijdrage te betalen voor de ‘fiets van de zaak’, wat van de bijtelling af gaat en dus voordeliger is. Als werkgever kun je er ook voor kiezen om de bijtelling volledig of gedeeltelijk voor eigen rekening te nemen via de werkkostenregeling waardoor de werknemer helemaal geen belasting hoeft te betalen.
Reiskostenvergoeding
Het is mogelijk dat bij gebruik van de regeling voor een ‘fiets van de zaak’ bepaalde reiskostenvergoedingen voor een medewerker wordt afgeschaft. Als werkgever bepaal jij uiteindelijk welke reiskostenvergoedingen blijven bestaan of komen te vervallen.
Fiscaal voordeel
Het aanbieden van de regeling voor een ‘fiets van de zaak’ is op veel fronten een win-win situatie:
- Je kunt als werkgever de aanschafkosten van de fiets en de bijbehorende accessoires van de belasting aftrekken. Daarnaast kun je gebruikmaken van de werkkostenregeling om de kosten voor onderhoud en reparatie te vergoeden.
- Door werknemers een fiets van de zaak aan te bieden, worden de kosten voor autokilometers verminderd. Dit betekent dat je als werkgever minder hoeft te betalen voor bijvoorbeeld brandstof, verzekeringen en onderhoudskosten van auto’s.
- Fietsen is een gezonde en duurzame manier van vervoer. Het stimuleren van fietsen naar het werk en een onbeperkt privégebruik hiervan kan bijdragen aan een gezondere levensstijl van werknemers, wat weer kan leiden tot minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit.
- De werknemer mag de fiets privé gebruiken.
Wil jij als werkgever weten wat je fiscaal moet doen om een fiets van de zaak aan te kunnen bieden aan jouw werknemers. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij geven je graag meer inzicht in de kosten en voordelen van deze regeling.
Comments are closed.