Als ondernemer ontkom je niet aan de loonbelasting en sociale zekerheid. Heb je een eigen BV? Dan krijg je te maken met de gebruikelijkloon regeling en moet je jezelf een salaris toekennen dat niet te laag mag zijn. Zorg voor een goede onderbouwing van het gebruikelijk loon zodat je geen correcties van de Belastingdienst krijgt.
Wat is de gebruikelijkloon regeling?
Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) krijg je te maken met de gebruikelijkloon regeling. Het gaat hier om loon dat je ontvangt voor de arbeid die jij verricht in de eigen BV. Je moet als DGA een salaris krijgen dat in de markt ‘gebruikelijk’ is voor jouw werkzaamheden.
Het gebruikelijk loon voor 2022 is vastgesteld op:
- 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking
- Het hoogste loon van de overige werknemers of
- 48.000 euro
Lager loon
Voor veel startende ondernemers is het bijna onmogelijk om meteen vanaf het begin zichzelf een salaris uit te keren volgens het gebruikelijk loon. Wat er (nog) niet is, kun je ook niet uitkeren. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) mag je daarom een lager loon hanteren dan de vastgestelde € 48.000. Alleen moet je wel aannemelijk kunnen maken dat dit lagere loon gebruikelijk is voor jouw werkzaamheden.
Hierbij is een prognose waaruit duidelijk blijkt dat de vennootschap niet over voldoende financiële middelen beschikt om het bedoelde salaris uit te keren en dat het de verwachting is dat dit met een lager vastgesteld DGA-salaris wel gaat lukken, noodzakelijk. Meer informatie hierover kun je vinden in het door de Belastingdienst gepubliceerde Handboek Loonheffingen 2021.
Wanneer de Belastingdienst kan aantonen dat er te weinig salaris is opgenomen, kan er over het te weinig opgenomen salaris een verzuimboete opgelegd worden. Voorkom dit door tijdig een deskundige van Reliever in te schakelen.
Wil je graag meer informatie over het gebruikelijk loon? Advies over hoe jouw gebruikelijk loon wordt vastgesteld of over de mogelijkheden om jouw gebruikelijk loon te verlagen? Bij Reliever helpen wij je graag om een goede afweging te maken. Neem contact met ons op en laat ons met je meedenken zodat jij weet waar je aan toe bent.
Comments are closed.