Naast de ‘standaard’ life events zoals een huwelijk, de geboorte van kinderen, scheiden of een overlijden, kunnen ondernemers ook nog met andere ingrijpende veranderingen te maken krijgen, zoals arbeidsongeschiktheid. Bij Reliever krijgen we regelmatig vragen als: hoe bouw ik een reserve op of wie kan tijdelijk mijn bedrijf voortzetten? Wij adviseren MKB-ondernemers hoe ze deze zaken goed kunnen regelen, zodat ze zich hier geen zorgen over hoeven te maken.
Het spreekt voor zich dat arbeidsongeschiktheid rampzalig kan zijn voor iemand met een eigen bedrijf; het is een van de grootste schrikbeelden voor een ondernemer. Je bent arbeidsongeschikt wanneer je jouw beroep niet meer kunt uitoefenen en je bedrijf niet meer kunt runnen. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld bij een gebroken been of als je zwanger bent. Maar als je als zelfstandig ondernemer volledig arbeidsongeschikt raakt, valt je gehele inkomen weg, totdat je recht hebt op AOW en/of pensioen.
Verzekeren
Een van de opties om het risico af te dekken, is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ofwel AOV. AOV-verzekeringen zijn er in alle soorten en maten. De kosten zijn onder meer sterk afhankelijk van jouw beroep, de periode die je wilt verzekeren en de hoogte van de uitkering die je wilt ontvangen. Bij een AOV is de premie aftrekbaar van de belasting en betaal je belasting over de uitkering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet goedkoop, dus laat je goed adviseren. Bovendien zijn er alternatieven zoals schenkkring en sparen.
Schenkkring
Een van die alternatieven is een schenkkring, ofwel broodfonds. In een dergelijke vereniging zonder winstoogmerk, vang je inkomensverlies bij ziekte met andere ondernemers samen op. De ondernemers in een schenkkring storten maandelijks een bedrag op een rekening. Als een deelnemer van de schenkkring ziek wordt, krijgt hij een maandelijks bedrag uit die gezamenlijke buffer. Fiscaal zijn hier wel regels aan verbonden. Zo is het geen zakelijke kostenpost en daarom niet aftrekbaar in de onderneming. Je spaarsaldo in de schenkkring telt mee voor je vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting. Over de schenking – van de andere leden als je ziek bent geweest – betaal je geen inkomstenbelasting. Jouw schenkingen aan andere leden zijn ook niet aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Heb je hier vragen over? Wij kijken graag met je mee!
Sparen
Er zijn ook ondernemers die sparen voor het opvangen van arbeidsongeschiktheid. Wij helpen je bij het maken van een realistische inschatting over hoeveel je moet sparen voor mogelijke arbeidsongeschiktheid. Hierbij kijken we natuurlijk naar je persoonlijke situatie, want hoeveel geld nodig is om die periode te overbruggen, is afhankelijk van je leeftijd en het inkomen dat je nodig hebt om te leven. Zeker bij een kortere periode van arbeidsongeschiktheid kan zelf sparen een goede oplossing zijn.
Goed voorbereid op de toekomst
Wij zijn gecertificeerd financieel planner bij Federatie Financieel Planners. Dit houdt in dat we opgeleid zijn om onder andere MKB-ondernemers te adviseren over hun financiële toekomst. In een persoonlijk adviestraject helpen wij bij het in kaart brengen van de financiële situatie van nu en voor de toekomst. Ook het bekijken van hoe arbeidsongeschiktheid kan worden opgevangen valt hieronder. Zo komen we tot een persoonlijk financieel plan dat uitgaat van jouw wensen en mogelijkheden, zodat je zeker weet dat je geen kansen mist of risico’s over het hoofd ziet. Maar Reliever kan je ook helpen als je houder bent van een stamrecht bv of je ondersteunen bij je administratie. Interesse in een kennismaking? Neem dan snel contact op!
Comments are closed.