Life-events zijn gebeurtenissen in je leven die positief of negatief het gevoel van geluk en tevredenheid beïnvloeden, zoals een scheiding. Elk jaar scheiden duizenden getrouwde stellen, worden geregistreerd partnerschappen verbroken en gaan samenwonenden uit elkaar. Vaak is men niet op de hoogte van de financiële gevolgen die zo’n beslissing met zich meebrengt en zijn er vragen over de kosten van een scheiding, de alimentatie en wat er gebeurt met het huis en de pensioenen. Naast alle emoties rondom een scheiding, moeten er dus veel zaken geregeld worden.
Waar moet je aan denken als je gaat scheiden?
Als je gaat scheiden, verandert er op financieel gebied heel veel. Waar voorheen van het gezamenlijk inkomen één huishouden moest draaien, worden dat nu twee huishoudens. De meest gestelde vraag is of een van de twee ex-partners in het huis kan blijven wonen. Daarna meestal gevolgd door wat de hoogte van de (kinder)alimentatie is. En niet te vergeten: wat je elke maand overhoudt voor de boodschappen en andere kosten.
De volgende onderwerpen verdienen aandacht tijdens een scheiding:
-
-
Vastgelegde afspraken
Getrouwd, samenwonend of geregistreerd partnerschap? Ga na wat er is vastgelegd. Check de huwelijkse voorwaarden of welke afspraken in het samenlevingscontract zijn vastgelegd.
-
Pensioen verdelen
In principe heeft de een recht op de helft van het pensioen van de ander, dat is opgebouwd in de tijd dat men een gezamenlijk huishouden had. Dit geldt niet voor samenwoners, dan hoeft het pensioen niet verdeeld te worden.
-
Koopwoning
Een eigen woning kent bij een scheiding veel financiële en fiscale gevolgen. Kun je de hypotheek na de scheiding overnemen? Hoe zit het met de waardebepaling van de woning? Als je de schuld voor de hypotheek samen bent aangegaan, ben je ook samen aansprakelijk. Wil een van de ex-partners daar blijven wonen? Dan moet de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen, waarvoor de medewerking van de bank en verzekeraar nodig is.
-
Belasting
Als er iets onderschat wordt bij de financiën tijdens een scheiding, dan zijn het wel de fiscale gevolgen. Veel scheidende stellen gaan de mist in met hun aangifte en eventuele toeslagen. Dit heeft vaak forse naheffingen, met soms zelfs financiële problemen, als gevolg.
-
Partneralimentatie
Na de echtscheiding blijf je verplicht om financieel voor elkaar en eventuele kinderen te zorgen. Dit geldt niet voor samenwonenden, die betalen geen partneralimentatie als ze uit elkaar gaan.
-
Gezamenlijke rekeningen
Wie houdt welke rekening en welke worden opgeheven? Automatische incasso’s en automatische betalingen moeten tijdig stopgezet worden. Tip: noteer het saldo op de datum dat je gaat scheiden. Dit voorkomt later onduidelijkheden.
-
Verzekeringen
Maak een lijst en kijk per verzekering wat er moet gebeuren. Vooral bij levensverzekeringen is dit ingewikkeld. Vergeet ook de zorgverzekering niet aan te passen.
-
Bezittingen en schulden
Er ontstaan meestal veel vragen over hoe de bezittingen en schulden verdeeld moeten worden. Wat zijn de opties, eventuele fiscale consequenties en wanneer stopt de aansprakelijkheid? Wie hoofdelijk aansprakelijk is voor schulden, hangt af van de vraag of je in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd.
-
Eigen onderneming
Als je ondernemer bent, dan is je eigen bedrijf een belangrijk financieel onderwerp tijdens een scheiding. Je belangrijkste zorg is dat de continuïteit van de onderneming niet in financieel gevaar komt. Jaarcijfers, bedrijfsvorm, de waarde van de onderneming, je pensioen in eigen beheer, kortom: je gehele situatie moet goed in kaart gebracht worden.
-
Financieel plan
Maak een nieuw overzicht van inkomsten en uitgaven, zodat je goed voorbereid een nieuwe start kunt maken. De financieel planners van Reliever kunnen je hierbij helpen.
-
Scheiden en kinderen
Leg de afspraken die jullie maken vast in een echtscheidingsconvenant. Ook voor samenwonenden is dit aan te raden. Bij een echtscheiding en beëindiging geregistreerd partnerschap met kinderen ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen, met afspraken over de kinderen, wie wat betaalt en de kinderalimentatie. Je blijft nu eenmaal met elkaar te maken hebben, zeker als je kinderen hebt.
Deze onderhoudsplichten zijn in de wet vastgelegd als partneralimentatie en kinderalimentatie. De hoogte en duur van de alimentatie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals inkomen, draagkracht en behoefte. Kies voor de toekomst van jullie kinderen door samen een ouderschapsplan op te stellen, waarin je ook het co-ouderschap vastgelegd. Heb je hier hulp bij nodig? Schakel dan een ervaren mediator in, bijvoorbeeld Egard Mediators. Een scheiding heeft ook invloed op eventuele tegemoetkomingen die je ontvangt, zoals kinderbijslag, het kindgebonden budget of de kinderopvang toeslag. De ene tegemoetkoming kan wel en een andere kan niet over jullie beiden verdeeld worden, de Belastingdienst hanteert hier verschillende regels voor.
Reliever denkt met je mee
De financiële tips die we hierboven hebben gegeven, zijn voor iedereen anders. Bij een scheiding zijn geen standaardoplossingen. Wat voor de één werkt, kan voor een ander anders uitpakken. Als je de zaken financieel goed geregeld wilt hebben, is een financieel adviseur een rustgevend idee. Bij Reliever zijn we op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving, hebben we verstand van de fiscale gevolgen en kijken we ook naar de lange termijn. We verwoorden in begrijpelijke taal de financiële complexiteit van een scheiding, zodat je echt in staat bent om vooruit te kijken. Zo weet je snel waar je na de scheiding precies aan toe bent en dat brengt enige rust. Neem contact op als je vragen hebt.
Comments are closed.