Ondernemen heeft vele kanten. Wellicht ben je ooit voor jezelf begonnen vanwege een verlangen naar vrijheid en de uitdaging om iets voor jezelf te beginnen. Maar bij ondernemen komt veel meer kijken en vooral het overzicht houden op de financiële aspecten is niet te onderschatten. Want geld houdt jouw onderneming draaiende, dus het is belangrijk dat je daar goed zicht op hebt. Reliever kan je daarbij helpen.
Hopelijk heeft je bedrijf inmiddels een mooie groei doorgemaakt. Misschien wil je nu wel verder groeien samen met een compagnon, overweeg je om een ander bedrijf over te nemen of wil je jouw partner mede eigenaar maken? Dan is het belangrijk om goed te kijken of de rechtsvorm nog wel het beste past bij je huidige situatie. Want als je bedrijf groeit en de bedrijfsvoering ingewikkelder wordt, kan het tijd worden om de overstap te maken.
Dit zijn de verschillende rechtsvormen op een rij:
- Eenmanszaak. Er is geen onderscheid tussen privé- en zakelijk vermogen. Je bent hoofdelijk aansprakelijk voor je onderneming, vandaar dat huwelijkse voorwaarden opstellen vaak wordt aangeraden.
- Vennootschap onder firma (Vof). Er zijn meerdere eigenaren, dit kunnen bestaande personen zijn, maar ook rechtspersonen, zoals besloten vennootschappen. Alle vennoten brengen geld, goederen en/of arbeid in de vof. De vennoten zijn hoofdelijk aansprakelijk, ook wanneer een andere vennoot zijn verplichtingen niet nakomt.
- Besloten vennootschap (bv). Het kapitaal is verdeeld in aandelen van de aandeelhouder(s) en bestuurder(s) geven leiding aan het bedrijf. De bv is een rechtspersoon, wat inhoudt dat in veel gevallen niet jijzelf maar de bv aansprakelijk is voor eventuele schulden. Je kunt de statuten van de bv flexibel opstellen. Zo kun je aan bepaalde aandelen winstrecht toevoegen en aandelen die je bij iemand anders plaatst, bijvoorbeeld het recht over de besluitvorming. Op die manier kun je kinderen al laten participeren zonder dat zij de koers van je bedrijf bepalen. Er zijn diverse vormen bv’s, zoals flex bv, beheer bv, spaar bv en vastgoed bv.
- Maatschap. In een maatschap werk je op basis van gelijkwaardigheid samen, iedereen brengt arbeid, geld of goederen in. Je bent aansprakelijk voor gelijke delen, een belangrijk verschil dus ten opzichte van de vof, waar iedere vennoot 100% aansprakelijk is.
- Naamloze vennootschap (nv). Het kapitaal van een nv bestaat uit aandelen en wordt gefinancierd door aandeelhouders. Ze delen mee in de winst en hebben een stem in de onderneming.
- Coöperatie. Je werkt samen als collectief, bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop of marketing. Bij schulden van de coöperatie zijn alle leden hoofdelijk aansprakelijk.
Wat betekent de rechtsvorm voor jouw bedrijf?
De bedrijfsvormen bepalen onder andere de aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen. Daarnaast bepaalt de rechtsvorm de hoogte van je belastingen over je inkomen en het moment waarop je die moet betalen. Vanaf 2021 wordt bijvoorbeeld het tarief voor de Vennootschapsbelasting die bv’s betalen, verlaagd naar 15%.
Toen je begon met ondernemen heb je gekozen voor de vorm die toen het beste paste, maar is dit nog steeds het geval? Wellicht is het interessanter voor jou om in een bv rechtsvorm te gaan ondernemen. Markten veranderen, net als ambities. Daarom is het van belang om je bedrijf en de financiën voortdurend tegen het licht te houden. Zo houd je als ondernemer grip op je bedrijf en kun je met een strategisch planning je dromen waarmaken.
Bij Reliever verdiepen we ons graag in jouw onderneming, zodat we een advies op maat kunnen geven. Neem contact op en we bespreken of van rechtsvorm veranderen interessant is of niet. Samen zorgen we ervoor dat jij als ondernemer nog beter voorbereid bent op de toekomst!
Comments are closed.