Het is zover! Jullie hebben besloten om samen te gaan wonen. Of je nu bij elkaar intrekt of samen op zoek gaat naar een nieuwe woning, er moet veel geregeld worden. Vergeet hierbij niet om het samenwonen financieel te regelen. Maak van tevoren goede afspraken over jullie financiën zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Budgetplan
Samenwonen heeft gevolgen voor jouw financiële situatie. Je krijgt gezamenlijke inkomsten en uitgaven. Om een goed overzicht te hebben van wat er binnenkomt en uitgaat is het verstandig een budgetplan op te stellen. Kijk als eerste naar de kosten die iedere maand ongeveer hetzelfde blijven. Bijvoorbeeld de huur of hypotheek, premies voor zorgverzekeringen, kosten voor water, gas en elektra. Daarnaast zijn er nog tal van andere kosten zoals internet, diverse abonnementen en boodschappen waar je rekening mee moet houden. Aan de hand van je budgetplan kunnen jullie precies zien wat er overblijft voor andere zaken zoals het kopen van kleding, uitjes, etentjes en wat je kunt sparen.
Samenlevingscontract
Het is mogelijk afspraken over jullie financiën vast te leggen in een samenlevingscontract. Is zo’n contract nu echt nodig? Wanneer er niets bijzonders gebeurt, lijkt een samenlevingscontract overbodig. Pas wanneer er iets misgaat, zoals het overlijden van één van de partners of wanneer jullie uit elkaar gaan, is het heel fijn om afspraken hierover op papier te hebben staan.
Afspraken vastleggen
Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen twee personen die samenwonen in een woning, kamer of appartement. In het contract staan afspraken over:
- Welke kosten gemeenschappelijk zijn
- Wie wat financieel bijdraagt aan die gemeenschappelijke kosten
- Welke bezittingen jullie inbrengen en wat van wie is wanneer de relatie eindigt
- Wat er gebeurt met de gezamenlijke bezittingen wanneer één van jullie overlijdt.
Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat gezamenlijke bezittingen na het overlijden van de ene partner naar de andere partner gaan. Dit heet een verblijvingsbeding. - Wel of niet in aanmerking komen voor partnerpensioen, alimentatie of fiscaal partnerschap
- Andere relevante zaken
Het vastleggen van een samenlevingscontract gaat via de notaris. Alleen dan is een samenlevingscontract voor een overheidsinstantie of pensioenfonds rechtsgeldig. Voor afspraken over je erfenis moet je een testament maken. Met een samenlevingscontract via de notaris betalen jullie minder erfbelasting wanneer jullie elkaars erfgenamen zijn.
Wil je graag meer weten over de financiering en risico’s die komen kijken bij het samenwonen? Bij Reliever weten wij door onze jarenlange ervaring precies waar je op moet letten. Laat ons met je meedenken zodat jij weet waar je aan toe bent. Neem hiervoor contact met ons op.
Comments are closed.